Friday, 4 May 2012

DARI DAPUR PINKCHERRY


JOM BELAJAR MASAK MASALA VADAI

 

 Bahan-Bahan:

  • 1 cawan Chana (kacang kuda) dal
  • 1/2 cawan daun ketumbar – dicincang
  • 1 biji bawang besar – dicincang kasar
  • 3 batang cili hijau – dicincang kasar
  • 1/2 sdt jintan halus (cumin)
  • 1 sdt garam
  • Minyak utk menggoreng

Cara2:

1.    Cuci dan rendam dal sekurang2nya 1 jam
2.    Ambil 2  genggam dal yg sudah kembang, letak tepi.
3.   Kisar dal yg selebihnya kasar2
4.   Di dalam sebuah bekas campurkan kesemua bahan2 tadi.
5.   Kepal seperti hendak membuat pergedil. Sekiranya tidak melekat, boleh ditambahkan dengan tepung kacang kuda
6.   Goreng dalam minyak yg panas

No comments:

Post a Comment