Wednesday, 9 May 2012

jom try wat Ang Ku Kueh... nampak menarik :)



kuih Ang Koo atau Ang Ku Kueh merupakan kuih tradisi kaum tionghua.Rasanya lebih kurang kuih koci cuma dia kurang lemak sebab tak ada santan.

Jom lihat apa bahan bahannya :)

A 250 gm tepung beras pulut
3 sudu makan gula
 75 gm keledek yang telah di lenyek halus
1-2 tbsp minyak jagung
2 tbsp tepung ubi

B 150 ml air
pewarna merah dan kuning
minyak jagung secukupnya
daun pisang secukupnya-potong bulat dan sapu dgn minyak jagung

C Inti kacang merah secukupnya

Cara-caranya:
  • Masukkan A dalam bekas yang sesuai kemudian masukkan minyak masak dan air .Uli hingga sebati tetapi pastikan adunannya tidak melekat di tangan.Bahagikan kepada dua bahagian.Satu diwarnakan merah dan satu lagi diwarnakan kuning
  • Kemudian ambilkan sedikit adunan dan leperkan,letakkan inti di tengah-tengahnya dan tutup dengan rapi agar inti tidak terkeluar.Bulat-bulatkan.
  • Letakkan sedikit tepung ubi pada acuan kuih Ang Koo.Masukkan adunan tadi dan tekan-tekan biar padat
  • Sapukan sedikit minyak pada daun pisang.Ketukkan acuan keatas daun pisang sehingga adunan tu keluar.
  • Kukus kuih Ang Koo selama 5 minit dan buka penutup kukus kemudian kukus lagi hingga masak tapi jangan di tutup supaya corak Kuih Koo nampak cantik.
  • bila kuih dah masak sapukan sedikit minyak jagung agar nampak lebih berkilat.

No comments:

Post a Comment